22-03-2016 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Finse industrieconcern Wärtsilä bouwt in het Noorse Skogn een grote biogasinstallatie. De installatie ontdoet biogas van verontreinigingen en zet het met koelmachines om in bio-LNG.

De biofabriek in Skogn zet afval uit de visserij en uit een naastgelegen papierfabriek om in biogas. De installatie van Wärtsilä maakt het gas vervolgens vloeibaar, door het tot -162 graden Celsius te koelen.

Ook geschikt om fakkelgas van olieplatforms nuttig in te zetten

Met een productiecapaciteit van 25 ton bio-LNG per dag is de installatie de grootste in zijn soort voor Scandinavië. Tegelijkertijd is de installatie in de markt voor fossiel vloeibaar aardgas een kleine speler. Wärtsilä heeft de installatie daarom geoptimaliseerd voor het vloeibaar maken van relatief kleine gasstromen.

Het vloeibare biogas is bedoeld voor gebruik in het openbaar vervoer in Noorwegen.

“Dit systeem kent een hoge energie-efficiëntie en lage operationele kosten”, zegt Timo Koponen, vicepresident van Wärtsilä Marine Solutions. “Met het winstgevend vloeibaar maken van kleine volumes biogas dragen we bij aan de EU-doelstelling van minimaal 10 procent biobrandstofgebruik in 2020.”

Het Finse techconcern verwacht de installatie binnen vijftien maanden op te leveren. Wärtsilä ziet voor de technologie ook kansen voor de productie van LNG uit stortgas en fakkelgas.

Bron: Wärtsilä | Foto: Wärtsilä