23-03-2016 07:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australisch-Amerikaanse mijnbouwbedrijf Pacific American Coal neemt een belang van 20 procent in de Australische grafeenproducent Imagine Intelligent Materials.

Pacific American Coal is gespecialiseerd in de productie van metalurgische kolen, het type steenkool dat hoogovens gebruiken voor de productie van staal.

Van ruwe kolen naar high-tech koolstof

Het steenkoolbedrijf heeft te kampen met een slechte markt voor steenkool in het algemeen, en met afnemende productie in de metaalindustrie in het bijzonder.

In het in 2004 ontdekte ‘wondermateriaal’ grafeen ziet Pacific American Coal meer toekomst. Met een miljoeneninvestering in Imagine Intelligent Materials diversifieert de kolendelver zijn bedrijfsvoering.

Membranen en coatings

In de Australische stad Geelong bouwt Imagine Intelligent Materialseen pilotfabriek voor de productie en verwerking van grafeen. Het bedrijf wil met het monolaagsmateriaal geotextiel, waterzuiveringsmembranen en coatings voor vliegtuigen, auto’s en bouwmaterialen maken.

De geplande pilotfabriek krijgt een capaciteit van 10 ton van het lichte grafeen per jaar. Marktonderzoeksbureau IDTechEx voorspelt dat de markt voor grafeen in 2026 een omvang van 3.800 ton per jaar heeft. 

Bron:  Imagine Intelligent Materials, FinFeed | Foto: Image Library, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrifjsleven)