25-03-2016 12:27 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekscentrum Biorizon vergroot zijn activiteiten rond de productie van bio-aromaten. In Rotterdam onderzoeken chemieconcern Corbion en energieproducent Uniper synergie in biomassagebruik.

Het platform Biorizon, met kennisinstituten TNO en Vito als belangrijke trekkers, zetten het onderzoek naar duurzame plastics en biobased chemicaliën de komende drie jaar voort.

Houtachtige biomassa raffineren en daarna pas bijstoken

Met een EU-subsidie en ondersteuning vanuit Noord-Brabant en Vlaanderen heeft het onderzoekscentrum € 6 mln beschikbaar om productieprocessen voor belangrijke chemische halffabricaten uit biomassa marktrijp te maken. Ruim een derde van de in de chemiesector gebruikte grondstoffen zijn aromatische verbindingen.

Binnen het onderzoeksprogramma werken naast TNO en Vito ook Avantium, DSM en verschillende opleidingsinstituten in Zuid-Nederland en Vlaanderen samen.

Biosynergie in Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam is in gesprek met de energiebedrijven Uniper en RWE en chemiebedrijf Corbion om op grote schaal biobased chemicaliën uit houtsnippers te produceren. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Corbion zou uit de biomassa suikers en lignine willen produceren als basis voor de productie van bioplastics.

RWE en Uniper hebben veel hout nodig om bij te stoken in de kolencentrales. Door deze biomassa eerst te raffineren en daarna pas in te zetten voor de energiewinning is de duurzame impact van het biomassagebruik te verhogen.

Bron: Biorizon, FD | Foto: Tony Fischer, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)