29-03-2016 07:16 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up Open Energi helpt grootverbruikers van elektriciteit de bedrijfsvoering flexibel te maken. Daarmee biedt bedrijf het een alternatief voor de kortdurige inzet van fossiele energiecentrales.

De Britse producent van bouwmaterialen Hanson helpt samen met Open Energi het Britse elektriciteitsnet robuuster en duurzamer te maken.

Flexibel gebruik van pompen en verwarming

Op 29 van zijn productielocaties sluit Hanson waterpompen aan op het netwerk van Open Energi. Ook elektrische verwarmingselementen voor het vloeibaar houden van asfalt dragen bij aan de 2 megawatt aan 'flexcapaciteit' die Hanson de Britse elektriciteitsnetbeheerder kan bieden.

“Vraagsturing is een belangrijke revolutie in de manier waarop we met energie omgaan”, zegt Chris Kimmett, commercial manager bij Open Energi. “Het geeft bedrijven het inzicht en de controle om waar het kan slim en snel de energietransitie te ondersteunen.”

Met de software van Open Energi kan Hanson zijn productie tijdelijk uitstellen. Daarmee reduceert het bedrijf zijn vraag naar elektriciteit op momenten dat het stroomaanbod beperkt is. Als, bijvoorbeeld bij harde wind, het elektriciteitsaanbod de vraag dreigt te overstijgen schakelt Hanson zijn flexibele productie juist een tandje bij.

Zo blijft de productie gemiddeld op peil, terwijl het elektriciteitsnet meer weersafhankelijke stroombronnen als wind- en zonne-energie kan opnemen.

Eerder sloot Open Energi ook met bouwmaterialenproducent Tarmac een deal voor flexibilisering van het energiegebruik.

Bron:  Open Energi | Foto: Martin Roell, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)