30-03-2016 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

Chemieconcern Sabic levert vanaf 2017 restwarmte aan bedrijven en woningen in Limburg. Nu gaat de warmte nog ongebruikt verloren.

Sabic gaat zijn restwarmte via de warmteleidingen van Het Groene Net leveren aan huishoudens en bedrijven in Sittard- Geleen, Beek en Stein. Dat schrijft 1Limburg.

Tienduizenden tonnen CO2-reductie

De fabriekswarmte van de installatie op het Chemelot-terrein in Sittard-Geleen dient dan om de warmtevraag van 500 huishoudens en 22 bedrijfslocaties te verduurzamen.

Het Saoedische chemieconcern Sabic stak de afgelopen jaren miljoenen in zijn productielocatie in Sittard-Geleen. De energiebehoefte van de installatie op het Chemelot-terrein is daarbij gereduceerd.

Toch stoot de naftakraker, die lichte aardoliefracties verwerkt tot basischemicaliën voor de industrie, nog veel restwarmte uit. Het warmtebedrijf Het Groene Net transporteert de restwarmte van Sabic, een bio-energiecentrale en andere industriële partijen naar eindgebruikers in Limburg.

De totale inzet van de afvalwarmte via de 60 kilometer aan warmteleidingen bespaart de aangesloten gezinnen en bedrijven jaarlijks 26,4 miljoen kubieke meter aardgas. Dat scheelt ook tot 47.000 ton CO2-uitstoot.

Bron: 1Limburg, Chemelot | Foto: NED2011, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)