07-04-2016 14:11 | Door: Eelco Brandes

Het Amerikaanse bedrijf Net Power gaat een gascentrale bouwen die bij de verbranding van de fossiele energie vrijwel geen CO2 uitstoot.

Dat meldt Vox.com. De gascentrale waar de techniek is uitgevoerd, beschikt over een turbine die wordt aangedreven door CO2 in plaats van stoom. De CO2 die tijdens het proces vrijkomt wordt steeds weer opnieuw gebruikt.

Superkritische temperatuur

Bij de installatie van Net Power wordt aardgas gemengd met zuivere zuurstof. Dit mengsel wordt verbrand in een superkritische toestand, mogelijk dankzij een hoge druk en temperatuur. Dankzij deze verbrandingsmethode komt er vrijwel geen NOx vrij. De CO2 drijft de turbine aan en is dankzij een warmtewisselaar vrijwel geheel weer te hergebruiken. De resterende CO2 kan eventueel ondergronds worden opgeslagen.

Potentie

De nieuwe centrale is volgens de bouwers schoner, efficiënter en goedkoper dan bestaande gascentrales. In de Amerikaanse staat Texas bouwt Net Power een kleine gascentrale van 50 megawatt. Deze centrale moet investeerders ervan overtuigen wat de potentie van het concept is. Volgend jaar hoopt het bedrijf een grotere centrale (295 megawatt) te bouwen die in 2019 of 2020 zijn deuren moet openen.

Bron: Vox.com | Foto: Johny Blaze via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)