13-04-2016 10:36 | Door: Eelco Brandes

Het winnen van isobutanol uit houtpulp is een rendabel proces. De investering in een bioraffinaderij die de chemische bouwstof wint kan binnen zes jaar worden terugverdiend.

Dat zeggen onderzoekers van het Isobutanol Platform Rotterdam (IBPR) en de TU Delft tegenover DuurzaamGeproduceerd. De conclusie komt voort uit een specifiek procesontwerp dat de technische haalbaarheid van een full-scale bioraffinaderij berekende. De onderzoekers ontwikkelden een ontwerp voor een dergelijke plant, waar isobutylacetaat, GTBE en lignine kunnen worden geproduceerd uit houtpulp.

Vanwege de positieve uitkomst doen IBPR en de TU Delft de aanbeveling de commerciële toepassingen door te ontwikkelen in een pilotplant in de Rotterdamse haven. Voor de ontwikkeling daarvan gaat IBPR nu een businessplan opstellen.

Subsidie

Het IBPR is een consortium dat in 2013 werd opgericht in het kader van het programma 'Transitie naar de groene chemie in Rotterdam'. Initiatiefnemers zijn onder meer Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs. De provincie Zuid-Holland ondersteunde het nieuwste onderzoeksproject met een subsidie van € 470.000.

Bron: DuurzaamGeproduceerd | Foto: