07-06-2013 12:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De nieuwe laserprinter van Toshiba is uitgerust met een inktwisser. Daarmee kan papier minstens vijf keer opnieuw worden gebruikt – een besparing van 80 procent.

Concepten, lijsten, formulieren, rapporten en e-mails: zomaar een greep uit de berg aan documenten die op kantoren regelmatig voor tijdelijk gebruik worden uitgeprint. Na dat tijdelijke gebruik belandt al dat papier in de versnipperaar of de papierbak. Toshiba vindt dat zonde en introduceert nu een printer die deze tijdelijke printjes kan recyclen. Daarmee verwacht de Japanse elektronicaproducent 80 procent te kunnen besparen op papier.

De Eco-MFP printer bestaat uit twee delen: een printgedeelte en een recyclingsysteem. Het printgedeelte werkt net zoals elke andere printer, maar heeft één bijzonder ingrediënt dat papierrecycling mogelijk maakt: uitwisbare inkt. Bij verhitting wordt die inkt transparant, waardoor het papier opnieuw te gebruiken is.

Papier minstens vijf keer hergebruiken

Dat is de basis van het recyclingsysteem. Bedrukt papier wordt in het recyclingssysteem verhit, waardoor de tekst verdwijnt en het papier weer blanco tevoorschijn komt, klaar voor hergebruik. Volgens Toshiba kan papier zo minstens vijf keer worden hergebruikt.

Voor mensen die hun informatie graag bewaren beschikt het systeem over een scanfunctie die het document kan opslaan voordat het wordt gewist. Daarnaast kan het systeem het gerecyclede papier zelf sorteren op geschiktheid voor hergebruik.

De eerste Eco-MFP in Nederland is verkocht aan de European Climate Foundation (ECF), die als doel heeft in Europa klimaat- en energiebeleid voor het verminderen van CO2-uitstoot te bevorderen. De Eco-MFP heeft een printsnelheid van 30 pagina's per minuut op A4-formaat. Het maximale printformaat is A3. Voorlopig kan er alleen nog geprint worden in blauw.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r--y9VvSTyg

Foto: Toshiba