14-04-2016 07:15 | Door: Eelco Brandes

Het bestaat: een batterij die leeft. Hoe? Door twee bacteriële systemen aan elkaar te koppelen. De batterij heeft een aantal aantrekkelijke eigenschappen voor de opslag van duurzame energie

Dat schrijft Bits&Chips. eze duurzame innovatie hebben onderzoekers van waterinstituut Wetsus en de Universiteit Wageningen bedacht. Het eerste systeem is een bacteriepopulatie die onder invloed van een elektronenstroom koolstofdioxide reduceert tot de stof acetaat. Dit is een verschijnsel dat bekend staat als microbiële elektrosynthese.

Acetaat kan weer gebruikt worden in het tweede systeem. Dit is een microbiële brandstofcel waar bacteriën deze stof oxideren en daarbij weer elektronen vrijmaken. Om de batterij in werking te zetten, werd het gekoppeld aan een chemische tegenelektrode.

Proof of principle

Wanneer de batterij gedurende een periode van zestien uur werd opgeladen, bleef deze vervolgens vier uur lang stabiel energie leveren. Daarna zakte het niveau snel in.

In totaal kwam de energiedichtheid uit op 0,1 kilowattuur per kubieke meter. De totale efficiëntie bedroeg ongeveer een derde daarvan. Vooralsnog dus nog geen schokkende parameters.

Volgens de onderzoekers is de batterij nog een proof-of-principle. De wetenschappers zien echter mogelijkheden om de prestaties te verbeteren door onder meer een beter gebalanceerde tegenelektrode te gebruiken.

Opslag duurzame energie

Het systeem heeft een aantal aantrekkelijke eigenschappen voor een rol in de opslag van duurzame energie. Zo is het systeem goedkoop, universeel inzetbaar en zijn er geen schadelijke stoffen nodig. Ook neemt het weinig reuimte in gebruik.

Bron: Bits&Chips | Foto: Flickr  Creative Commons