13-04-2016 17:21 | Door: Eelco Brandes

Peabody Energy, het grootste particuliere steenkolenbedrijf ter wereld, heeft woensdag faillissement aangevraagd bij de Amerikaanse rechtbank. Daarmee staat het bedrijf model voor de noodlijdende kolenindustrie en de opkomst van duurzame energie.

Dat schrijft de Volkskrant. Peabody gooit de handdoek in de ring vanwege een schuldenlast van $ 6,3 mrd. Het steenkolenbedrijf bezuinigde onlangs al door 235 werknemers van de North Antelope Rochelle-kolenmijn in het Amerikaanse Wyoming te ontslaan, maar dat mocht niet baten.

De inzet van steenkolen, de meest klimaatonvriendelijke brandstof, wordt wereldwijd actief bestreden. Daar tegenover staat de groei van duurzame groenere energie.

Schaliegas

Toch is de ondergang van Peabody vooral veroorzaakt door de beschikbaarheid van goedkoop schaliegas in de Verenigde Staten. Daarnaast wordt in de krimpende Amerikaanse staalindustrie minder steenkool gebruikt.

Ook andere kolenbedrijven in de Verenigde Staten kwamen recent in de problemen. Zo vroeg Arch Coal, het op een na grootste kolenbedrijf van het land, begin dit jaar uitstel van betaling aan. Eerder deden Walter Energy, Alpha Natural Resources en Patriot Coal al hetzelfde.

Bron: Volkskrant | Foto Flickr  Creative Commons