19-04-2016 07:37 | Door: Eelco Brandes

Het Mexicaanse Olie Instituut (IMP) heeft een vloeistof op basis van biomassa ontwikkeld die de viscositeit van olie verlaagt. Zo wordt het goedkoper om ruwe olie van de productiecentra naar raffinaderijen via leidingen te vervoeren.

Dat schrijft Phys.org. Het project bestaat uit het mengen van de olie met water met behulp van een bio surfactant, die is verkregen uit plantaardige biomassa als bomen, gras en maïs en tarwe residu. Een surfacant is een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen, omdat het specifieke moleculen bevat.

Extra voordelig

Uit het mengsel ontstaat vervolgens een emulsie met een olieviscositeit die vergelijkbaar is met die van een vloeistof. Extra voordelig bovendien is dat de procedure de samenstelling en eigenschappen van de koolwaterstof niet verandert.

In Mexico valt ruim 50 procent van de ruwe oliereserves onder de categorieën zwaar en extra-zwaar. De transport ervan via pijpleidingen zorgt voor veel problemen zoals druk, val en verwarming van koolwaterstof. Dit neemt extra kosten met zich mee.

Tests

Vooral Pemex, de staatsoliemaatschappij van Mexico, is zeer geïnteresseerd in deze technologie. Het bedrijf heeft de monopolie op de winning, verwerking en verkoop van aardolie en aardgas. IMP wil samen met Pemex tests opstarten die inzicht moeten geven in de technische en economische haalbaarheid.

Bron: Phys.org | Foto: Flickr, Creative Commons