20-04-2016 16:45 | Door: Eelco Brandes

Shell blijft in de nabije toekomst diverse energiebronnen leveren. Aardgas speelt hierin een prominente rol. Maar ook waterstof, elektriciteit en CO2-opvang worden belangrijker.

Dat zei Ewald Breunesse, manager energietransities Shell, dinsdag tijdens het NRC Energy Drive congres in Rotterdam. Op de vraag waar de oliemaatschappij over pakweg vijf jaar staat antwoordde de manager dat Shell ‘niet alle eieren in hetzelfde mandjes gaat stoppen’. “Ik geloof niet in één energiebron. Je moet een portfolio hebben van meerdere activiteiten, zodat de klant een keuze kan maken.”

Het energiesysteem is vergelijkbaar met een koe naar het slachthuis brengen: je krijg de biefstuk en het gehakt én alles wat er tussen zit.

Breunesse verwacht dat aardgas voorlopig nog speerpunt blijft voor Shell. Volledig emmissievrij wordt het bedrijf voorlopig dus niet. Via carbon capture en storage (CCS) moeten de activiteiten broeikasneutraal worden. “Het energiesysteem is vergelijkbaar met wanneer je een koe naar het slachthuis brengt: je krijg de biefstuk en het gehakt en alles wat er tussen zit. CCS wordt daarom ongetwijfeld een grotere activiteit voor ons.”

Waterstof

Potentie ziet Breunesse ook voor duurzame energie, bijvoorbeeld op basis van ewaterstof. “Mobiliteit gaat deels naar elektrificering bewegen, maar vlak waterstof niet uit. Dat is veel makkelijker op te slaan dan elektriciteit.”

“In Hamburg hebben we recent een tankstation geopend dat de overschotten van elektriciteit uit de Duitse Bocht haalt en omzet naar waterstof. We zien naast elektrische auto’s dus zeker ook een markt voor waterstof-auto’s.”

Handelsbedrijf

Hoewel fossiele brandstoffen onder druk staan, gaat de rol van Shell in het energielandschap de komende jaren niet veranderen. Shell is en blijft een handelsbedrijf dat uitblinkt in trading, distributie en transport van energie, meent Breunesse. “We zijn het stadium al ver voorbij dat olie- en gasmaatschappijen zelf alles produceren.”

“Het volume dat Shell verhandelt is inmiddels al vier keer zo groot dan we zelf maken. We vervullen dus veel meer de rol van handelaar die aanbod en klantvraag met elkaar verbind. Onze supplyketen bestaat niet, we hebben een demand keten.”

Foto's: Flickr Creative Commons / Linkedin