25-04-2016 12:15 | Door: Eelco Brandes

De Britse start-up Dearman heeft een partner gevonden om zijn innovatieve koeltechniek voor vrachtwagens verder te ontwikkelen. Met Hubbard Products, in de UK bekend van Dawson huurvrachtwagens, wordt spoedig de eerste co-productie verwacht.

Koeltransporten zijn berucht om de schadelijke uitstoot van motoren, zoals van de meest vervuilende stof NOx. De Dearman-techniek stoot daarenetegen alleen stikstof uit en is daarmee duurzaam en energiezuinig.

Het concept draait op vloeibaar gemaakte stikstof. Deze stof, het hoofdbestanddeel van normale lucht, is bij kamertemperatuur gasvormig. In vloeibare toestand heeft stikstof een temperatuur van -196 graden Celcius of kouder.

In de stikstofmotor van Dearman expandeert het stikstof weer tot een gas. Het gecontroleerd uitzetten van de stikstof en de turbine, die door het geëxpandeerde gas wordt aangedreven, leveren samen duurzame koelcapaciteit voor koelwagens.

Demonstraties

De samenwerking betekent voor Dearman het eerste commerciële partnership met een groot Brits bedrijf. Dit voorjaar demonstreren Dearman en Hubbard de eerste gezamenlijke koelvrachtwagens. Een uitgebreide tweede fase van de demonstraties is voor later dit jaar gepland.

Bron: Dearman