29-04-2016 14:04 | Door: Eelco Brandes

De provincie Drenthe stelt de komende drie jaar € 750.000 beschikbaar voor de vergroening van de chemie in Zuidoost Drenthe. Doel is om innovatie binnen de bedrijven te versnellen en de Drentse initiatieven op de kaart te zetten.

De Drentse chemie bestaat hoofdzakelijk uit midden- en kleinbedrijven. Deze bedrijven hebben soms begeleiding nodig in hun zoektocht naar innovatie, meent de provincie Drenthe.

De provincie zegt grote waarde te hechten aan de verdere ontwikkeling van de chemische sector in Zuidoost-Drenthe. Duizenden mensen vinden hun werk in de Drentse chemie. Volgens de provincie is de sector daarmee een belangrijke werkgever die veel kansen krijgt door te verduurzamen.

“Zowel burgers als bedrijven hebben steeds meer behoefte aan groene producten die gemaakt zijn van biomassa en niet van de traditionele fossiele grondstoffen", zegt gedeputeerde Henk Brink van de Provincie Drenthe. "Ook bedrijven die zich richten op recycling van bestaande producten dragen bij aan deze circulaire economie."

Commissie Vollebregt

Door nu te investeren in de chemie speelt de provincie Drenthe naar eigen zeggen in op de verwachte advisering van de zogeheten commissie Vollebregt. Deze commissie is in het leven geroepen door het Ministerie van Economische Zaken en moet een strategie formuleren die de economie in de regio Emmen, Hoogeveen, Coevorden en Hardenberg versterkt.

“Hoewel dit advies nog officieel gepresenteerd wordt, verwachten wij dat de chemiesector daar een belangrijke rol in gaat spelen. Wij willen geen tijd verliezen en zetten daarom alle seinen nu al op groen”, aldus Brink.

“Natuurlijk zijn het in eerste instantie de bedrijven zelf die de slag moeten maken, maar wij zien voor ons als overheid een rol weggelegd in de randvoorwaardelijke sfeer.”

Bron: Provincie Drenthe | Foto: Flickr   Creative Commons