12-05-2016 07:04 | Door: Eelco Brandes

ExxonMobil werkt aan een efficiënte koolstofvanger voor de schoorstenen van energiecentrales. Hierbij werkt het concern samen met een bedrijf dat brandstofcellen maakt die de CO2 nuttig gebruiken.

Dat schrijft De Ingenieur. Een dergelijke cel werkt als een batterij, met een anode en een kathode en alkali-carbonaat, waar het schoorsteengas doorheen stroomt. Bij de reactie tussen CO2, zuurstof en waterstof komt energie vrij.

Daarmee levert een brandstofcel energie op in de schoorsteen. Tijdens dat proces verhoogt de cel de CO2-concentratie. Zo neemt het broeikasgas minder ruimte in, waardoor het makkelijker is te transporteren en op te slaan.

De brandstofcel kost echter ook nog veel energie. De cel moet namelijk heel warm zijn, 600 tot 700 graden Celsius, om te werken. Daarnaast kosten het transport en de opslag van het opgeslagen CO2 energie.

Prijzen omhoog

Uiteindelijk zouden volgens berekeningen van ExxonMobil de prijzen van energie met € 0,02 per killowattuur omhoog gaan. Dat betekent een toename van 33 procent.

Toch start het bedrijf met kleine proeven met de brandstofcel, om de mogelijkheden te bekijken. Eerst in het lab, met cellen van een paar kilowatt. Later wil het bedrijf een cel bouwen van 2,5 megawatt.

Sweetening-methode

Tot op heden gebruikt de oliemaatschappij voor het afvangen van koolstofdioxide de sweetening-methode. Hiervoor wordt amine, een afgeleide van ammoniak, gebruikt. De (vloeibare) amine absorbeert een fors deel van de CO2 in de schoorsteenlucht.

Vervolgens wordt de CO2-amine-combinatie naar een aparte tank geleid waar de CO2 wordt uitgekookt en vervolgens wordt afgevoerd naar een opslag.

Sweetening werkt goed, maar de methode kost veel energie om de koolstof naar een opslagplek te brengen en los te weken van de amine.

Bron: De Ingenieur | Foto: Flickr  Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)