31-05-2016 18:21 | Door: Eelco Brandes

Het Nederlandse chemiebedrijf Flowid heeft een innovatieve proeffabriek geopend die niet alleen veel kleiner is dan traditionele reactoren, maar volgens het bedrijf ook veel veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker is.

De zogeheten SpinPro-reactor is een geheel nieuw type chemische reactor. Hierin verlopen de chemische reacties volgens de makers in een continuproces, bij hoge druk en snelheid, met heel weinig oplosmiddel.

Doordat er altijd maar een kleine hoeveelheid van de chemische stoffen in de reactor is, is de SpinPro-reactor volgens Flowid inherent veilig. "En doordat de temperatuur, de druk en de stroom nauwkeurig op de juiste waarde worden gehouden, is er veel minder ongewenst nevenproduct”, aldus de start-up die voortvloeit uit de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

De proeffabriek is te vinden op Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Deze fabriek betreft een hal, die door twee bedrijven wordt gebruikt en ook openstaat voor gebruik door derde partijen. De buurman in het pand is het Chemelot Institute for Science and Technology.

Dit bedrijf opende een proeffabriek voor het opschalen van chemische processen die de ontwikkeling en productie van nieuwe biobased bouwstenen naar een hoger niveau moeten brengen.

Het gedeelde project wordt financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de overheid en de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Bron: Flowid | Foto: Flowid (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)