03-06-2016 07:44 | Door: Eelco Brandes

De Verenigde Staten beginnen warm te lopen voor WKO-toepassingen. Het Nederlandse consortium Dutch-Ates wil met een demoproject de markt openbreken in de staat New York. Deze markt is alleen al goed voor € 100 mrd.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Met het verduurzamen van 2 miljoen woningen in de staat New York is ten minste € 50 mrd gemoeid. Een minimaal even groot bedrag is nodig om bedrijven van duurzame warmte te voorzien.

Voor deze opgave is het New York State Energy Department (Nyserda) in gesprek met geldschieters. Zij tonen steeds meer interesse om in duurzame businesscases te investeren. De overheid zelf reserveert ook miljarden dollars.

Grote exportkans

De markt voor duurzame warmteaanbieders staat in de Verenigde Staten nog in de kinderschoenen, beweert Dutch-Ates. Nederland is juist wereldwijd marktleider in open WKO-systemen.

Daar ligt dus een grote exportkans voor het Nederlandse bedrijfsleven. Samen met kennisinstellingen en overheden zijn ze verenigd in het consortium Dutch-Ates. Het deelt kennis met Amerikaanse overheidspartijen, ontwikkelaars en onderzoeksinstellingen om de toepassing van WKO’s te stimuleren.

Dutch-Ates streeft ernaar nog dit jaar een opdracht te verwerven WKO-systemen toe te passen in een demoproject. “De verwachting is dat een demoproject koudwatervrees bij Amerikaanse klanten wegneemt en dat er een serieuze vraag naar WKO-systemen ontstaat, ook van Nederlandse makelij.

Kansen pakken

Het Dutch-Ates-consortium is mede ontstaan dankzij het programma Partners for International Business (PIB). RVO.nl voert dit  programma uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: RVO | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)