03-06-2016 12:06 | Door: Eelco Brandes

Onderzoekers van Harvard hebben bacteriën zodanig gemanipuleerd dat deze koolstofdioxide kunnen omzetten in energie.

De bacteriën, Ralston eutropha, kunnen van de geïnhaleerde CO2 en waterstof alcoholvormen maken die zich uitstekend lenen voor brandstof. Isopropanol, isobutanol en isopentanol verbranden namelijk zeer snel, schrijft Forbes.

ATP

De bacteriën nemen CO2 op en zetten die vervolgens om in ATP. ATP is de ‘energieleverancier’ van de meeste cellen. Het wordt op zijn beurt omgezet in alcoholbrandstof. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben de onderzoekers genen aan de micro-organismes moeten toevoegen.

De bacteriën zijn zelfs in staat om zonlicht tien keer sneller en efficiënter om te zetten dan planten. De bevindingen zijn gepresenteerd in het Energy Policy-instituut in Chicago en worden binnenkort gepubliceerd in het blad Science.

Geen oplossing klimaatprobleem

De innovatie is overigens geen oplossing voor het klimaatprobleem. CO2 wordt uit de lucht gehaald en er komt na afloop eenzelfde hoeveelheid CO2 vrij. Wel is het proces CO2-neutraal en kan het volgens de wetenschappers het gebruik van fossiele brandstoffen verder beperken.

Bron: Forbes | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)