08-06-2016 08:48 | Door: Eelco Brandes

Een warmtefonds moet het aantrekkelijker maken voor de industrie om geproduceerde restwarmte niet te laten vervliegen maar te leveren aan het Warmtebedrijf Rotterdam (WBR). De keus zal zijn: aansluiten of een bedrag storten in het fonds.

De SP legt dit voorstel aanstaande donderdag voor aan de Rotterdamse gemeenteraad, bij de bespreking van het herstelplan voor het financieel noodlijdende Warmtebedrijf.

Twee vliegen

De SP wil hiermee twee vliegen in een klap slaan: als de bedrijven zich aansluiten wordt restwarmte nuttig gebruikt. Kan of wil een bedrijf zich niet aansluiten, dan kan met het geld duurzame ontwikkeling op een ander vlak worden gestimuleerd.

26 miljoen

Al tientallen jaren is het vallen en opstaan voor het Warmtebedrijf, dat draait op het hergebruik van restwarmte uit de industrie. Een van de oorzaken hiervan is dat het voor bedrijven die restwarmte produceren momenteel net zo aantrekkelijk is om die warmte de lucht in te blazen.

De gemeenteraad van Rotterdam heeft onlangs ruim € 26 miljoen in het bedrijf gestort om te voorkomen dat het project failliet gaat.

Keuze aan Shell

SP-raadslid Tom Weerdmeester: “Een Warmtefonds geeft bedrijven als Shell de keuze: Aansluiten op het WBR en daarmee Rotterdamse woningen en bedrijven voorzien van warmte of betalen in een fonds waaruit andere duurzame ontwikkelingen betaald kunnen worden. De wethouder moet zo'n fonds in Den Haag wat mij betreft bepleiten.”

Bron: SP/RTV Rijnmond | Foto: Flickr Creative Commons (DuurzaamBV)