07-06-2016 18:38 | Door: Eelco Brandes

In nieuwe energie zijn kansen voor Shell om schaalgrootte en winstgevendheid te bereiken, zegt Shell-CEO Ben van Beurden in Shells strategy update dinsdag. Follow This had een concreter doel verwacht en is teleurgesteld.

“Nu de energietransitie zich ontvouwt, hebben we de intentie om een portfolio op te bouwen in zowel biobrandstoffen, waterstof en slimme consumentenoplossingen als in zon- en windenergie", aldus Van Beurden in de update.

Stip op horizon

"Na de hoopvolle aandeelhoudersvergadering, is dit toch een teleurstellend bericht" zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This, een beweging van activistische aandeelhouders van Shell. "Duurzame energie staat weliswaar op de agenda, maar wij verwachten een stip op de horizon."

Uitspraken

Na de uitspraken "We kunnen meer doen en we zullen meer doen aan duurzame energie" en "zie wat we doen in de komende maanden, kwartalen en jaren" van Ben van Beurden tijdens de aandeelhoudersvergadering, waarin de Nederlandse pensioenfondsen vroegen om meer leiderschap in de energietransitie, had Follow This meer verwacht.

Diepzee-olie

Als groeimogelijkheden spreekt Van Beurden vooral over diepzee-olie (bijvoorbeeld in Brazilië en de Golf van Mexico), petrochemie en schaliegas. Hier zal het grootste deel van Shells investeringen ($ 25 tot 30 mrd per jaar) heen gaan.

Stranded assets

"Deze investeringen lopen een zeer groot risico verloren te gaan als stranded assets", zegt Van Baal. Volgens Carbon Tracker, een Britse denktank van bankiers, loopt Shell nu al het risico op $ 77 mrd aan stranded assets in de komende tien jaar wanneer de wereld binnen de 2 graden klimaatverandering wil blijven.

Bron: Follow This | Foto: Shell (Cropped by DuurzaamBV)