09-06-2016 10:30 | Door: Eelco Brandes

Biologisch afbreekbare kratten die jonge waterplanten beschermen ten behoeve van de waterkwaliteit. In Oosterhout wordt er mee getest.

De beschermkratten van Dutch Watertech kwamen tot stand dankzij samenwerking tussen marktpartijen. Financiële steun uit het BioBooster-fonds van de provincie Brabant en InnovatieLink versnelde de realisatie.

"Een belangrijke innovatie voor het milieu en voor bedrijven in de regio"

Mark Dubbelden van Dutch Watertech uit Bergen op Zoom bedacht een duurzame oplossing om te voorkomen dat ganzen en eenden jonge waterplanten aanvreten. Dit verstoort het ecosysteem, waardoor de waterkwaliteit vermindert en er (blauw)algen ontstaan.

Aardappelzetmeel

Dubbelden benaderde Rodenburg Polymers om samen een biologisch afbreekbaar kratje te ontwikkelen. Dit Oosterhoutse bedrijf is al jaren actief in het ontwikkelen en maken van granulaat op basis van voornamelijk aardappelzetmeel.

Met hulp van spuitgieterij Omega lanceren de bedrijven na ruim een jaar ontwikkelen en testen de Procrate-beschermkrat. Deze geeft geen toxische stoffen af en breekt na enkele jaren in het water volledig af. Tegen die tijd zijn de planten sterk genoeg en hebben zij geen bescherming meer nodig.

Goede voorbeeld

“Dit soort duurzame en milieuvriendelijke oplossingen zijn belangrijk. Voor het milieu en voor bedrijven in de regio’, zegt de Oosterhoutse wethouder Marcel Willemsen. “De overheid kan als launching customer de duurzame ontwikkeling een zetje geven. Daarom investeren we in deze pilot en geven we het goede voorbeeld aan andere West-Brabantse gemeenten.”

Bron en foto: Dutch Watertech (Cropped by DuurzaamBV)