14-06-2016 07:47 | Door: Eelco Brandes

Waterschap Vallei en Veluwe opent op 17 juni een energie- en grondstoffenfabriek op het terrein van de rioolwaterzuivering in Amersfoort. Uit afvalwater wordt op grote schaal fosfaat gewonnen en omgezet in kunstmest.

Het is de eerste ‘poep- en plas fabriek’ in Nederland die kunstmest produceert, die direct kan worden toegepast in de land- en tuinbouw. De rioolwaterzuivering in Amersfoort zuivert het afvalwater voor Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Bunschoten en Spakenburg.

Op deze zuiveringsinstallatie, die sinds kort is omgebouwd tot energie- en grondstoffenfabriek, wordt uit poep en plas fosfaat gewonnen. Vervolgens wordt daar ter plekke kunstmest van gemaakt voor de land- en tuinbouw, in totaal 900 ton per jaar.

Toekomst

In de nabije toekomst gaat het waterschap nog meer afvalstoffen uit water halen, zoals cellulose, een grondstof voor de kartonindustrie, en alginaat, een bindmiddel voor de verfindustrie.

Apeldoorn

Vorig jaar opende Waterschap Vallei en Veluwe een soortgelijke fabriek in Apeldoorn. De installatie in Amersfoort produceert naast energie straks ook 900 ton kunstmestkorrels. Daarmee is deze fabriek de eerste rioolwaterzuivering die een kant-en-klaar eindproduct aflevert, dat direct op de markt wordt gezet. 

Bron en foto: Waterschap Vallei en Veluwe (Cropped by DuurzaamBV)