30-06-2016 12:20 | Door: Eelco Brandes

​In de all-electricwijk Hoog Dalem in Gorinchem doen bijna vijftig huishoudens mee aan de test van een slim energiesysteem. Hiermee kunnen ze zelf opgewekte energie gebruiken en tegelijkertijd een piek in hun energieverbruik voorkomen.

Het systeem dat dit mogelijk maakt, Usef (universal smart energy framework), is onlangs aangesloten in deze wijk, meldt netbeheerder Stedin. De vijftig huishoudens in de Gorinchemse wijk kunnen zelf energie opwekken en opslaan, want ze hebben de beschikking over zonnepanelen en een accusysteem.

Minder belast

Voor verwarming en warm water maken ze gebruik van een elektrische warmtepomp. In hun meterkast hangt hun ‘in-homeautomatisering’. Dit slimme energiesysteem geeft aan wanneer de accu’s moeten gaan opladen en ontladen, zodat het energienet minder belast wordt.

David Peters, directeur Strategie van Stedin: “Er is nog weinig kennis over het gebruik van accu’s in combinatie met zonnepanelen in all-electricwijken. Wat levert het concreet op als de consument meer kan sturen met zijn eigen opwek, opslag en verbruik? De meetdata van deze wijk zijn daarom van grote waarde voor de toekomst van ons energiesysteem.”

Energievraag- en aanbod

Usef, het slimme energiesysteem dat op de achtergrond ‘draait’ in Hoog Dalem, spreidt de lokale energievraag en het aanbod ervan, in dit geval met het gebruik van accu’s. Het systeem maakt op basis van de weersverwachting een prognose voor het elektriciteitsbehoefte van de dag erna en bepaalt op basis daarvan wanneer de accu’s worden geladen en wanneer welke wasmachine of vaatwasser aangaat.

Zo kunnen volgens de netbeheerder de pieken en dalen worden afgezwakt en kan het netwerk worden ontzien, zonder inbreuk op het comfort van de bewoners. Zij hebben via een web-portal de randvoorwaarden van hun deelname kenbaar gemaakt, zoals hoe laat ze uiterlijk willen dat hun afwas klaar is.

Inzicht in energieverbruik

Alle bewoners van Hoog Dalem zijn actieve deelnemers aan het project. Voorafgaand aan de test is er een nulmeting gedaan. Peters: “Deelnemers doen vooral mee om het pionieren, om inzicht te krijgen in hun energieverbruik en hun steentje bij te dragen aan een duurzamer Nederland. Ze willen graag duidelijke informatie over het project en inzicht in wat het hen oplevert.”

Bron: Stedin | Foto: Stedenbouw.nl (Cropped by DuurzaamBV)