07-07-2016 07:17 | Door: Eelco Brandes

Avantium wil volgend jaar € 6 tot 10 mln investeren in de bouw van twee proeffabrieken op het Limburgse chemiebedrijventerrein Chemelot bij Geleen. Beide fabrieken gaan voor het chemische technologiebedrijf grondstoffen maken uit biomassa.

De eerste proeffabriek gaat glucose maken uit biomassareststromen, zoals houtsnippers, als grondstof voor de chemische industrie, meldt het Het Financieele Dagblad (FD). In plaats van de houtsnippers mee te stoken in kolencentrales, kunnen de houtsnippers worden gebruikt voor hoogwaardige toepassingen, zoals het maken van plastics en verf.

In de tweede proeffabriek wordt een nieuw proces ontwikkeld voor de productie van mono-ethyleenglycol (MEG) uit biomassa. MEG is een belangrijke chemische bouwsteen voor de productie van kunststoffen.

PEF-fles

Avantium is behoorlijk vergevorderd met de ontwikkeling van het bioplastic PEF. Dit is een plastic op basis van fructose, dat wordt gewonnen uit onder meer maïs, tarwe en oogstresten. Coca-Cola en Danone investeerden al in Avantium.

In maart van dit jaar kondigde het bedrijf een joint venture aan met het grootste chemieconcern ter wereld, het Duitse BASF. Op het BASF-terrein in Antwerpen verrijst een eerste commerciële fabriek, goed voor 50.000 ton PEF per jaar.

Bron: FD | Foto: public domain