11-07-2016 09:17 | Door: Eelco Brandes

Biogas omzetten in bioplastic, daarmee start biotechnologiebedrijf Paques uit Friesland. Hiervoor heeft het een licentieovereenkomst gesloten met het Amerikaanse Newlight Technologies.

Met de deal kan de onderneming in Balk gebruik maken van de technologie AirCarbon, om biogas om te zetten in bioplastics. De technologische licentieovereenkomst is gesloten voor vijftien jaar.

Jaarlijks kan Paques tot 1,3 miljoen ton bioplastic maken, verwerken en verkopen. Beide ondernemingen hopen samen hun marktaandeel wereldwijd te vergroten.

New Light Technologies in Costa Mesa, Californië heeft aan het roer CEO Mark Herrema staan. Dit is een Amerikaan met Friese voorouders. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld om CO2-emissie terug te dringen.

Milieuvriendelijker en goedkoper

Door aan de methaanuitstoot bij onder meer boerderijen, afvalstortplaatsen en energiecentrales schone lucht en een katalysator toe te voegen, ontstaat bioplastic. Dat product is een stuk milieuvriendelijker en goedkoper dan plastic gemaakt van aardolie, aldus de Amerikanen.

“We zijn zeer enthousiast over de samenwerking met Newlight", zegt Stephan Bocken, bestuursvoorzitter van Paques. ”De AirCarbon technologie past goed bij onze inspanningen op het gebied van biogas en bij de visie van Paques om grondstoffen opnieuw te gebruiken."

Bron: Paques | Foto: public domain