12-07-2016 07:56 | Door: Eelco Brandes

De Universiteit van Gent heeft een variant van de Blue Energy technologie ontwikkeld, die tegelijkertijd zeewater kan ontzouten en duurzame energie op kan wekken. 

Dat meldt de Universiteit van Gent. De versie van de Gentse bio-ingenieur Marjolein Vanoppen is een nieuw alternatief op het Blue Energy-concept, dat wordt uitgetest op de Afsluitdijk. In beide processen wordt elektriciteit opgewekt door zoet en zout water aan weerszijden van een ionendoorlatend membraan te laten stromen. Een deel van het zout verhuist daarbij van zout naar zoet water en die beweging levert energie op.

Afvalwater

Bij Vanoppens versie is het zoute water eveneens zeewater. Echter, in plaats van rivierwater als zoet water wordt nu afvalwater gebruikt. Dat is ook zoet maar microbiologisch verontreinigd.

Zodoende kan de techniek ook worden toegepast in gebieden waar geen rivieren beschikbaar zijn. Vanoppen mikt met de toepassingen namelijk vooral op gebieden met een nijpend drinkwatertekort, zoals het Midden-Oosten en Singapore.

Volgens de Gentse universiteit is de productie van blue energy uit zeewater nabij, maar is meer onderzoek nodig voor de technologie op grote schaal kan worden toegepast.

Blue energy

Ook aan de Afsluitdijk zijn Nederlandse onderzoekers bezig met de grootschalige opwekking van duurzame ‘blue energy’ uit de reactie van zout en zoet water. Een proefinstallatie van het bedrijf Redstack moet meer inzicht geven in het proces.

Lees ook: ‘Watervoorziening verbeteren met drinkwater uit de oceaan’

Bron: Universiteit van Gent | Foto: public domain