19-07-2016 07:21 | Door: Eelco Brandes

De Verenigde Staten hebben grote mogelijkheden met een biobased economy.  De huidige hoeveelheid van 400 miljoen ton biomassa kan verviervoudigen tot bijna 1,6 miljard ton in 2040.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Amerikaanse technologiekantoor voor bio-energie (Beto), van het Ministerie van Energie. Met deze hoeveelheid biomassa kunnen voldoende biobrandstof, energie en biobased producten voor het dagelijke gebruik worden gemaakt om dertig procent van de fossiele brandstoffen te vervangen, aldus het onderzoek.

De benodigde biomassa kan afkomstig zijn van bronnen zoals landbouwproducten en residuen, bosbouw residuen en andere afvalstromen. Nieuw is dat er ook is gekeken naar de kansen met geteelde gewassen zoals olifantsgras, rietsuiker en eucalyptus. Ook algen zijn voor het eerst meegenomen als potentiele grondstof voor biobased producten.

Voordelen biobased

De voordelen van het opvoeren van de biomassa productie zijn onder andere het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, het verminderen van de afhankelijkheid van de import van fossiele brandstoffen, de vermindering van afval door het gebruik van afvalstromen, en het bevorderen van een duurzame , divers landbouwsysteem.

Bron: EESI.org | Foto: public domain