21-07-2016 07:07 | Door: Eelco Brandes

Het Tongerse bedrijf InterOffice gaat als eerste in België zelf opgewekte zonne-energie opslaan in batterijen. Het nieuwe batterijsysteem werd ontwikkeld door de start-up We Are Smart uit Bilzen.

Dankzij dat systeem kan InterOffice, een groothandel in kantoormaterialen, het direct verbruik van de eigen zonne-energie opvijzelen van 55 tot 76 procent, meldt MadeinLimburg.be.

In tegenstelling tot particulieren, hebben bedrijven in België geen terugdraaiende meter, waardoor een groot deel van de opgewekte energie naar het net gaat. “Wij krijgen daar een kleine vergoeding voor, maar betalen zelf wel tien keer meer voor de energie die we ’s avonds zelf van het net halen. Daar wilde ik een oplossing voor vinden”, aldus Patrick Poncelet, eigenaar van InterOffice.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, die de innovatie inhuldigde, noemt het systeem dé missing link tussen de productie en consumptie van duurzame energie. “Als één miljoen batterijen één uur per dag stroom op het net gooien, kunnen we een kerncentrale sluiten.”

Poncelet is bij onze zuiderburen een voorloper in duurzame energietoepassingen. Zo heeft hij als één van de eersten zogeheten zonnetrackers geplaatst, die draaien met de stand van de zon.

Uitrol

Volgens de minister is het systeem dat bij InterOffice is ontwikkeld klaar om uit te rollen op grote schaal. “De voordelen van dit model zijn niet te overzien. We moeten er zoveel mogelijk huizen en bedrijven mee uitrusten, zoals dat met de zonnepanelen is gebeurd. Batterijen maken ons minder afhankelijk en zorgen ervoor dat de elektriciteitsprijzen dalen.”

Bron: MadeinLimburg.be | Foto's: WR Smart