22-07-2016 15:47 | Door: Erik Verheggen

De Solar Impulse 2 heeft zijn baanbrekende reis rond de wereld er bijna op zitten. Het vliegtuig op zonne-energie is voor het Duitse chemieconcern Covestro een echte innovatiedriver geweest.

Slechts 30 kilo weegt de cockpit van het zonnevliegtuig Solar Impulse 2. De piloten Bertrand Piccard en André Borschberg worden tegen de elementen beschermd door super lichtgewicht ramen van polycarbonaat, die 1,5 millimeter dik zijn, maar toch een hoge isolatiewaarde hebben.

Verantwoordelijk voor de materialen die gebruikt zijn in de cockpit van het vliegtuig is het Duiste Covestro, het voormalige Bayer MaterialScience. Ook de deuren en de pilotenstoel van polyurethaan (pur) werden door Covestro gemaakt. De piloot kan de stoel van purschuim naar eigen voorkeur aanpassen door er meer of minder lucht in te laten lopen.

Innovatie

De oplossingen die Covestro ontwikkelde voor de Solar Impulse, hebben hun weg al gevonden naar commerciële toepassingen in bijvoorbeeld de automotive- en vliegtuigindustrie. Maar ook in de elektronica, bouw en sportsectoren is er vraag naar licthgewicht materialen, meldt Covestro.

Covestro behoort met een omzet van € 12,1 mrd tot de grootste polymeerproducten in de wereld. Het bedrijf kwam als spin-off van Bayer in 2015 op eigen benen te staan.

Bron: Covestro | Foto's: Solar Impulse (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)