25-07-2016 15:41 | Door: Eelco Brandes

Havenbedrijf Rotterdam wil overstappen op biobased grondstoffen. Daarmee kan de haven zich onderscheiden van concurrerende havens wereldwijd.

Dat zei CEO Allard Castelein van het Havenbedrijf in het Het Financieele Dagblad (FD). Volgens Castelein mag de transitie naar duurzame grondstoffen, zoals biobased materialen, niet aan de Rotterdamse haven voorbij gaan. De overslag van kolen in de haven is in de eerste helft dit jaar 15 procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

"Ondanks de ambities in de biobased economie, wil de haven niet zelf investeren in een bioraffinaderij"

De daling in de overslag van fossiele brand- en grondstoffen heeft namelijk niet alleen te maken met de zachte winter van 2015, maar ook met de toenemende belangstelling voor duurzame grondstoffen sinds het klimaatakkoord van Parijs.

Onderscheiden

Het grootste deel van de grondstoffen die via Rotterdam worden aangevoerd, zijn nu nog vervuilend. Volgens Castelein moet dat veranderen. Daarmee kan de Haven van Rotterdam zich onderscheiden van concurrerende havens in Shanghai, Houston en Singapore, die zich helemaal niet met duurzaamheid bezighouden.

Investeerder gezocht

Ondanks de ambities om een grotere rol te gaan spelen in de biobased economie, wil de haven van Rotterdam echter niet zelf investeren in een bioraffinaderij. Volgens Castelein zoekt het Havenbedrijf wel naar private investeerders die daar brood in zien.

Bron: Het Financieele Dagblad | Foto: public domain