13-09-2013 13:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Veel technieken uit de mijnbouw stammen nog uit 1900 en zijn daarmee onnodig vervuilend. Kleine bedrijfjes zien een kans om mijnen schoner te maken.

Het aantal bedrijfjes dat de mijnbouw helpt groener te worden stijgt sterk, stelt een rapport van cleantech onderzoeks- en adviesbureau Kachan & Co. Hoewel er zichtbare voordelen zijn voor mijnbouwbedrijven om nieuwere en schonere technieken te implementeren nemen ze liever niet het risico en wachten ze af hoe het bij concurrenten werkt.

Deze afwachtende houding is nu aan het veranderen. Mijnbouwgigant Rio Tinto is een voorbeeld van een bedrijf dat groenere technieken omarmt. Op dit moment heeft Rio Tinto in New South Wales, Australië, een proefmijn staan waar wordt geëxperimenteerd met het afvangen van methaan.

Daarnaast loopt er in Victoria een project waar CO2 wordt opgeslagen. Tot nu toe zou hier al meer dan 60.000 ton CO2 zijn opgeslagen, zo stelt het rapport van Kachan & Co.

Recycling

Mijnbouwbedrijf Barrick Gold pakt het nog groter aan. Het bedrijf heeft momenteel 140 projecten ter verbetering van de energie-efficiëntie lopen en haalt meer dan 19 procent van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen.

Als gevolg van watermanagement en recyclingprogramma’s gebruikt het bedrijf nu voor 36 procent water uit brakke bronnen. 70 procent van de mijnen lozen geen water meer en gebruiken gerecycled water.

Kleine helpers

Kleinere bedrijfjes ruiken daarmee hun kans en schieten de grote mijngiganten te hulp bij het opschonen van hun mijnactiviteiten. Zo richt Ecosphere Mining zich op terugwinning en recycling producten voor water.

Met hun Ozonix-technologie kunnen ze zonder gebruik van chemicaliën afvalwater uit de mijnbouw ontdoen van bacteriën, oplosbare organische stoffen en koolwaterstoffen.

Het bedrijf PapaBravo Innovations ontwikkelt elektrische mijnbouwvoertuigen.

Bron: EnvironmentalLeader

Foto: