30-07-2016 07:01 | Door: Eelco Brandes

De Nederlandse chemiebedrijven hebben grote ambities voor 2020. Drie strategische doelstellingen moeten de sector daarbij helpen. In de tweede editie van het drieluik wordt belicht: license to operate.

De chemische industrie in Nederland streeft naar een toekomst waarin de industrie concurrerend, duurzaam, innovatief en zorgvuldig kan ondernemen, schrijft de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) in het Beleidsplan 2016-2020.

Bovendien moet de sector groeien en internationaal kunnen excelleren, en worden gezien als een onmisbare schakel in de duurzame samenleving, aldus VNCI.

Om de chemiebedrijven in staat te stellen hun ambities te verwezenlijken, heeft de VNCI samen met zijn leden drie strategische doelstellingen geformuleerd voor 2020:

License to operate

De Nederlandse chemische industrie behoudt volgens VNCI in 2020 zijn bestaansrecht omdat het van Europa het laagste aantal ongevallen noteert per jaar. Bovendien hebben alle VNCI-leden een security management-systeem geïmplementeerd en maken ze structureel gebruik van best practices en assessment tools om de veiligheid in de keten verder te verbeteren.

"Daarnaast participeert in 2020 elk VNCI-lid als deelnemer van Beluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) actief in het programma Veiligheid Voorop en zijn ze aangesloten bij een Regionaal Veiligheidsnetwerk", aldus het rapport. Wat betreft compliance van de BRZO-wetgeving staat de chemische industrie zelfs in de 
top 3.

Emissiedoelstellingen

Speerpunt van het beleid is ook dat de Nederlandse chemische industrie in 2020 de voor zijn vastgestelde NEC-emissiedoelstellingen (National Emission Ceiling) behaalt. Bovendien is duurzaam watergebruik binnen de sector over vier jaar de standaard, aldus VNCI.

Een en ander moet tot gevolg hebben dat stakeholders in 2020 de VNCI direct benaderen voor informatie en advies over de chemische industrie. En positief over de sector spreken. "(Euro-)Parlementariërs zien dan ook het belang van de chemische industrie, wat tot uitdrukking komt in hun activiteiten", aldus VNCI in het beleidsrapport. "Tevens is er draagvlak voor de chemische industrie bij (non-)gouvernementele organisaties. Zij steunen de industrie actief bij het verwezenlijken van haar  doelstellingen."

Zondag volgt het laatste deel van het drieluik: Chemische industrie in 2020: deel 3 maatschappelijke waarde

Lees ook: Chemische industrie in 2020: 1 concurrentiekracht

Bron: VNCI | Foto: public domain