02-08-2016 12:05 | Door: Eelco Brandes

Binnen een halfjaar moet het kabinet een concreet plan hebben om de luchtvervuiling in Nederland binnen de geldende normen te krijgen. Dat eist Milieudefensie in haar rechtszaak tegen de staat.

Milieudefensie klaagt de Nederlandse staat aan voor het schenden van mensenrechten, zo laat het weten op zijn website. De gezondheid van burgers loopt volgens de organisatie ernstige schade op, doordat de staat te weinig doet aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarmee wordt het grondrecht op gezondheid geschonden.

Maandag heeft Milieudefensie een dagvaarding gestuurd voor de rechtszaak voor gezonde lucht. "Nederland overschrijdt de wettelijke normen voor de luchtkwaliteit en schendt fundamentele mensenrechten door veel te weinig te doen tegen de luchtvervuiling. Die vervuiling veroorzaakt jaarlijks duizenden doden en tienduizenden ernstig zieken. Dat is onacceptabel”, zegt campagneleider mobiliteit, Anne Knol.

Meetcampagne

Uit een meetcampagne van Milieudefensie blijkt dat Nederland in 2015 op elf van 58 plekken in het land de Europese normen voor stikstofdioxide overschreed. In de dagvaarding eist Milieudefensie dat Nederland stopt met het overschrijden van de normen.

“Daarmee zijn we er nog niet”, licht Anne Knol toe, “De huidige normen zijn namelijk niet voldoende, die zorgen niet voor gezonde lucht. Deze rechtszaak is een principezaak. Wij willen voor iedereen schone lucht, die de gezondheid niet schaadt”.

Bron: Milieudefensie | Foto: public domain