05-08-2016 07:14 | Door: Eelco Brandes

De Ternsund bunkert maandag als eerste zeeschip in Rotterdam LNG. Daardoor krijgt deze gloednieuwe producttanker van de Zweedse rederij Terntank ook als eerste de Rotterdamse LNG bunkerincentive: 10 procent korting op het zeehavengeld.

De Ternsund die bezig is aan zijn eerste reis, arriveert het komende weekend bij Vopak Botlek in de haven van Rotterdam. Daarna gaat het schip naar de Willem Alexanderterminal, waar de bunkering plaatsvindt. Dat duurt ongeveer drie dagen, onder andere omdat de Ternsund nu nog op gasolie vaart. Om het koude LNG (liquid natural gas) te kunnen ontvangen moeten eerst de tanks worden gekoeld.

Het Havenbedrijf wil van Rotterdam een belangrijke LNG-hub maken en zet zich in voor de transitie van stookolie naar LNG als brandstof voor de zeevaart.

Lagere uitstoot

LNG zorgt voor een lagere uitstoot van schadelijke stoffen dan diesel. Zo is de CO2-uitstoot circa 20 tot 25 procent lager en de NOx-uitstoot zelfs 90 procent. Daarnaast is van SOx en fijnstof geen sprake meer. Dat maakt van aardgas een schoner alternatief voor diesel.

In 2017 kan er makkelijker LNG worden gebunkerd in Rotterdam. Eind van dit jaar wordt de LNG Breakbulkhaven aan de Yukonhaven geopend en in 2017. Dan wordt ook de dienstverlening uitgebreid met een bunkerschip voor de levering van LNG. 

Bron: Port of Rotterdam | Foto: Terntank, via Port of Rotterdam (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)