17-08-2016 10:20 | Door: Eelco Brandes

Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk is gestart met de boorwerkzaamheden voor geothermie. Naar verwachting wordt de geothermiecentrale en het aan te leggen warmtedistributienet eind 2016 in gebruik genomen.

Dat meldt Aardwarmte Vogelaer. Zeven deelnemende glastuinbouwbedrijven gaan gebruik maken van de duurzame energie die wordt verkregen met geothermie. Het boorbedrijf DrillTec GUT GmbH voert de boringen uit. De boorwerkzaamheden vinden 24 uur per dag, 7 dagen per week plaats en nemen naar verwachting circa drie maanden in beslag.

Geothermie bronnen

Als eerste wordt gestart met het boren van de productieput voor geothermie, van waaruit het bronwater wordt opgepompt. Daarna wordt ook gestart met het boren van de injectieput. Via deze bron wordt het afgekoelde water weer teruggepompt in de zandlaag, aldus Aardwarmte Vogelaer.

Beide geothermie-bronnen liggen op een diepte van 2.500 meter en onttrekken warm water van circa 85 graden. De warmte van dit water wordt benut om de glastuinbouwbedrijven op een duurzame manier te verwarmen.

aardwarmte geothermie

Besparing

Met geothermie verwachten de aangesloten tuinbouwbedrijven jaarlijks circa 23 kiloton minder C02 uit te stoten en meer dan 13 miljoen kubieke meter aardgas te besparen. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 8.000 huishoudens.

Productie aardwarmte

De productie van aardwarmte in Nederland is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld. De stijging is te danken aan het stijgende aantal actieve geothermiebronnen. Daarnaast hebben nieuwe projecten een steeds hogere capaciteit.

De hoeveelheid geproduceerde geothermie kwam vorig jaar uit op 660 gigawattuur bij een totaal geïnstalleerd vermogen van 127 megawatt, meldt het Platform Geothermie in zijn tweejaarlijkse nieuwsbrief. 

Download hier de infographic Aardwarmte Geothermie

Bron: Aardwarmte Vogelaer | Foto: Aardwarmte Vogelaer | Infographic: Robin de Boer