24-08-2016 13:30 | Door: Hidde Middelweerd

Skylar Tibbits, onderzoeker bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT), ontwikkelt materialen en objecten die zichzelf in elkaar kunnen zetten, zoals mobiele telefoons. Mocht de technologie succesvol blijken, dan kan het productietijd en -kosten enorm terugdringen.

In een notendop werkt de technologie als volgt: Door verschillende onderdelen van een telefoon in een tumbler (vergelijkbaar met een wasmachine of cementmixer) te doen, klikken deze vanzelf in elkaar. Dit is mogelijk omdat de verschillende onderdelen uitgerust zijn met magneten van verschillende polariteit. Hierdoor klikken alleen de onderdelen in elkaar die daadwerkelijk in elkaar horen te klikken. Dit proces duurt korter dan een minuut.

Dit klinkt als toekomstmuziek en dat is het vooralsnog ook. “Het staat in de kinderschoenen”, zegt Tibbits.

Natuur

Tibbits keek naar de natuur voor zijn idee. “Alles in de natuur ontstaat door zelfbouw, zowel op celniveau als op planetaire schaal. Alleen mensen doen het anders: wij forceren onderdelen tot een geheel.”

In zijn Self-Assembly Lab experimenteert de onderzoeker samen met zijn team naar materialen die zichzelf in elkaar kunnen zetten. Eerder presenteerde hij al een stoel die dit kunstje vertoont.

Mobiele telefoons

Nu komt MIT met mobiele telefoons die zichzelf in elkaar kunnen zetten. Tibbits en zijn team experimenteren al sinds 2013 met dit idee, maar kwamen recentelijk pas met een conceptversie op de proppen.

Volgens Tibbits is het een realistisch vooruitzicht dat de technologie uiteindelijk opgeschaald wordt naar massaproductie. Als dat het geval is, zou het productietijd en -kosten aanzienlijk kunnen verlagen. Er moet echter nog veel gebeuren voordat de technologie daar klaar voor is. Zo experimenteert het team van MIT momenteel met een voering van piepschuim voor de tumbler, zodat de onderdelen van de telefoon niet beschadigen.

Bron: Fatcodesign.com