26-08-2016 09:20 | Door: Eelco Brandes

Heros Sluiskil investeert € 16 mln in de terugwinning van metalen en mineralen uit bodemas. Het bedrijf gaat tevens een nieuwe fabriek bouwen voor de opwerking van zogenaamde non-ferro concentraten.

Heros Sluiskil is producent en verkoper van eco-grondstoffen (verkregen na recycling van diverse rest- en bouwstoffen), waterbehandeling en havenfaciliteiten. Mede door het vernieuwen van bestaande installaties van het bedrijf is een belangrijk deel van de bodemas geschikt om hoogwaardig toegepast te worden.

De oude bodemas krijgt volgens Heros Sluiskil als secundaire bouwstof een tweede leven in de circulaire economie. Na opwerking bij Heros wordt het gebruikt als funderings- en ophoogmateriaal in de wegenbouw, voor landschappelijke inpassing of als toeslagmateriaal voor de betonwaren- en de asfaltindustrie.

800.000 ton bodemas

Heros verwerkt jaarlijks 800.000 ton aan bodemas van afval energie centrales in binnen- en buitenland, waarvan het grootste gedeelte op haar strategisch gelegen locatie aan het Kanaal van Gent naar Terneuzen in Sluiskil, Zeeuws-Vlaanderen.

Het bedrijf produceert en levert jaarlijks al 100.000 ton van een duurzaam alternatief voor primaire grondstoffen, zoals zand en grind in betonwaren en asfalt, en het granulaat granova. De investering moet het mogelijk maken dat tonnage in 2017 te verdrievoudigen.

Fabriek non-ferro concentraten

Heros wil ook een fabriek voor de opwerking van non-ferro concentraten. Die zijn rijk aan koper, aluminium, chroom, nikkel, zink, messing en edele metalen als goud en zilver.

Dankzij deze nieuwe plant kan Heros de teruggewonnen metalen rechtstreeks aanbieden bij onder andere aluminium-, koper- en metaalsmelterijen. De nieuwe fabriek beschikt over voldoende vrije capaciteit om non-ferro concentraten aan te trekken van nieuwe klanten in binnen- en buitenland.

Bron: Heros Sluiskil | Foto: public domain