07-10-2013 12:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Koreaanse onderzoekers zijn er in geslaagd het eerste CO2-membraan ter wereld te maken uit grafeen. CO2-afvang komt binnen handbereik.

Het nieuwe membraan is gemaakt van grafeen en presteert 1.000 maal beter dan huidige membranen. Ook kan het de kosten voor het opvangen van CO2 drastisch verlagen wanneer de techniek klaar is.

Grafeen is een wondermateriaal dat potentiele toepassingen kent van energie-opslag tot supersnelle computers. Voorlopig kent het materiaal echter nog weinig commerciële toepassingen.

Het team van de Koreaanse professor Ho-bum Park demonstreerde echter, met hun publicatie in Science, dat het nieuwe membraan CO2 heel selectief uit emissies kan filteren.

Snel klaar

Met hun methode slaagden ze er in om een CO2-membraan te vervaardigen met slechts een honderdste de dikte van huidige materialen. Het membraan is veel beter op grote schaal te produceren dan bestaande membranen.

De Koreaanse wetenschappers denken dat het praktische gebruik ook niet lang op zich zal laten wachten. “Vroege commercialisatie van de technologie zou al binnen twee à drie jaar beschikbaar moeten zijn,” aldus Park.

Bron: Business Korea

Foto: Hinkle Group via Flickr