29-08-2016 15:33 | Door: Erik Verheggen

Het Canadese Enerkem maakt brandstoffen en chemicaliën uit afval. Een nieuwe certificering maakt export naar Europa mogelijk. In Nederland wil AkzoNobel met de technologie aan de slag.

Enerkem produceert jaarlijks 35.000 ton biobased methanol, in een fabriek die restafval tot koolmonoxide en waterstof vergast. Uit dit synthesegas maakt Enerkem vervolgens de methanol, een basisgrondstof voor de chemische sector.

Voor zijn fabriek in de Canadese stad Edmonton is het bedrijf gecertificeerd volgens de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC). Daarmee kan Enerkem de basischemicaliën en brandstoffen ook naar Europa exporteren.

Biobased

In Nederland streeft AkzoNobel naar een fabriek op basis van de technologie van Enerkem. Het concern hoopt in 2018 of 2019 een afvalverwerkingsfabriek te openen die biobased methanol produceert uit duurzaam synthesegas.

Sinds de aankondiging van de plannen hebben Van Gansewinkel, Veolia, chemiebedrijven Air Liquide en BioMCN en verschillende partijen rond de Rotterdamse en Groningse havens zich aangesloten bij het biomethanol-consortium.

Volgens CEO Vincent Chornet van Enerkem is een belangrijk voordeel van het proces dat het compatibel is met de bestaande afvalinfrastructuur. “Afval, dat op veel plaatsen ter wereld een probleem vormt, is ook een overvloedige hulpbron”, zei hij vorig jaar bij de presentatie van de plannen van AkzoNobel.. “Afval is een onconventionele maar goedkope grondstof, die kan worden gebruikt voor de productie van chemicaliën.”

Bron: Enerkem | Foto: Enerkem