30-08-2016 16:02 | Door: Eelco Brandes

ECN lanceert een innovatieve laseropstelling die keramiek kan bewerken, zonnecellen een hoger rendement geeft en medische apparatuur waterafstotend maakt.

De laseropstelling maakt industriële toepassingen en bewerkingen van materialen mogelijk die voorheen onmogelijk waren. ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) stelt het nieuwe laserapparaat beschikbaar voor het bedrijfsleven.

De innovativiteit zit 'm in de piepkleine schaal waarop de laser kan werken. “We kunnen er dunne laagjes van 80 nanometer mee weghalen. Dat is duizend keer kleiner dan een haar. We kunnen er gaatjes mee in een haar maken of in een luciferkop, zonder dat die ontbrandt. Het gaat zo snel dat het materiaal zelf het bij wijze van spreken niet doorheeft,” zegt Martijn de Keijzer, de expert voor toepassing van lasers bij ECN.

Voor de kenners van lasertechniek: de pulstijden van de lasers variëren van een milliseconde tot een nanoseconde en zelfs een picoseconde. De golflengtes variëren van 10 micrometer tot 343 nanometer. Elke combinatie levert een andere laser en daarmee andere toepassingsmogelijkheden op.

Hoger rendement zonnecel

Met de innovatieve laseropstelling kunnen zodoende dunne laagjes worden verwijderd op dunne-film zonnecellen, zodat ze een hoger rendement krijgen. Horlogemerken zijn zeer geïnteresseerd in de bewerking van keramische horlogekasten. Met behulp van de laser kunnen ze daar inscripties of versieringen op aanbrengen, die normaal gesproken onmogelijk zijn zonder dat het materiaal breekt.

innovatieve laseropstelling

Zelfreinigend

Oppervlaktes van medische apparatuur kunnen met de laser ruwer en daarom waterafstotend gemaakt worden. Daardoor worden ze zelfreinigend en minder gevoelig voor vuil.

Een ander voorbeeld hoe uniek deze laser metalen kan bewerken, is dat deze in molybdeen folie van 50 micrometer gaatjes kan snijden met een diameter die net iets groter is dan een menselijke haar. Molybdeen is een hard en glanzend zilverkleurig metaal dat in de industrie wordt gebruikt.

Lagere kosten

Volgens De Keijzer kan de nieuwe laser concurreren met andere industriële bewerkingen, zoals etsen of chemische behandeling. “Laserbewerking biedt meer flexibiliteit tegen lagere kosten,” zegt hij. Bedrijven kunnen ECN inschakelen voor opdrachten, samenwerking met experts van ECN of zelf de innovatieve laseropstelling huren en gebruiken.

Bron: ECN | Foto's: ECN