02-09-2016 12:09 | Door: Eelco Brandes

Een consortium van veertien Europese partijen, waaronder chemieconcern DSM en Havenbedrijf Rotterdam, onderzoekt hoe chemicaliën zijn te winnen uit afvalhout.

Technisch is het mogelijk om gebruikt hout om te zetten in bijvoorbeeld ethanol. De vraag is alleen hoe je dit ook op commerciële schaal kan doen. In een zestal proeffabrieken, waaronder Avantium in Geleen, wordt onder de noemer Bio4Ever met verschillende technologieën en houtsoorten onderzocht welke producten er zijn te maken.

Er wordt onder meer onderzocht hoe de verschillende stappen in alle processen het best aan elkaar geschakeld kunnen worden. Dit wordt in het project uitgetest. De bedrijven doen het onderzoek vooral op hun eigen locatie en delen de resultaten vervolgens met elkaar.

€ 16 mln voor duurzame samenwerking

Er wordt voor de studie in totaal meer dan € 16 mln uitgetrokken. De publiek-private samenwerking Biobased Industries, die streeft naar een efficiënter gebruik van hulpbronnen en een duurzame, koolstofarme economie, steekt € 10 mln in het driejarige project.

De veertien partijen vullen dit aan met € 6 mln. DSM coördineert het project en levert een stuk biotech-expertise vanuit Delft en proces- en enzymatische technologie vanuit Limburg.