06-09-2016 09:30 | Door: Eelco Brandes

Evides Industriewater bouwt een tweede demiwaterplant op de Maasvlakte in Rotterdam. Het bedrijf heeft gekozen om de fabriek aan te drijven met LNG van energieleverancier Primagaz.

De eerste fabriek van Evides Industriewater, zoals het dochterbedrijf van waterleverancier Evides voluit heet, is te vinden op de Botlek. Hier produceert het hoogwaardig demiwater (gedemineraliseerd water) aan een groot aantal chemische bedrijven in het Botlek-Europoort gebied. De capaciteit van deze locatie, 1.400 kubieke meter per uur, heeft echter zijn maximum bereikt, zo laat het bedrijf weten.

Daarom realiseert Evides Industriewater een tweede demiwaterfabriek. “Deze fabriek neemt water uit de Brielse Maas en komt te staan op de Maasvlakte om ook daar klanten nu en in de toekomst te kunnen voorzien van proceswater”, zegt Leon Wijkhuijs, projectleider Evides.

Energieleverancier

Voor de energievoorziening zocht Evides de afgelopen periode naar een geschikte energiebron. De demiwaterfabrieken hebben volgens Wijkhuis namelijk een gevarieerd energiepatroon. "Gedurende een deel van het jaar is de energiebehoefte beperkt, maar in de winter vertoont het verbruik pieken."

“Naast de verwarming van onze deelprocessen, hebben we bij koud weer aanvullend behoefte aan het verwarmen van het ruwe water tot boven 5 graden. We hebben gekozen om deze verwarming uit te voeren met LNG (liquid natural gas) van Primagaz als milieuvriendelijke en kostefficiënte energiebron.”

Bron: Evides Industriewater | Foto: Evides Industriewater