09-09-2016 12:26 | Door: Eelco Brandes

Een 'drone op het water' om gasleidingen onder water te inspecteren. Netbeheerder Stedin heeft deze donderdag voor het eerst gebruikt.

Hiermee is Stedin naar eigen zeggen de eerste netbeheerder in Nederland die op deze manier inspecties gaat uitvoeren. De innovatieve boot, door medewerkers bij Stedin ook wel de MS Stedin genoemd, is een onbemand elektrisch voertuig waarmee de netbeheerder haar gasleidingen onder water gaat inspecteren.

"Zelfs vanuit de waterwereld wordt met veel belangstelling op deze innovatie gereageerd”

Zinkers

Stedin heeft 11.000 leidingen onder water, zogenaamde ‘zinkers’, in haar verzorgingsgebied. Door baggerwerkzaamheden of door stroming van het water kunnen die zinkers minder diep komen te liggen, of wellicht verschoven zijn.

De MS Stedin kan data verzamelen waarmee de bodem van een sloot of kanaal in kaart kan worden gebracht, inclusief de precieze locatie van de zinkers. Ook kan nauwkeurig worden bekeken hoe diep de zinkers onder het zand liggen.

Drone op water

“Het is eigenlijk een drone op het water. De MS Stedin stelt ons in staat om veel beter de staat van onze gasleidingen onder water te monitoren. En dat komt ten goede van de leveringszekerheid van gas aan onze klanten”, aldus Joep Weerts, directeur storing en onderhoud van Stedin.

Testperiode

In het najaar worden alle IT-systemen getest. Als dit alles is afgerond gaat de boot zo’n vijftig tot zestig vaarten per jaar maken. Weerts: “Wij zijn de enige netbeheerder die op deze manier haar gasleidingen gaat inspecteren. Zelfs vanuit de waterwereld wordt hier met veel belangstelling op gereageerd.”

Bron: Stedin | Foto: Stedin