15-09-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

Bij Tata Steel in IJmuiden start vrijdag de bouw van een nieuwe kooksgashouder. Die vangt het kooksgas van de twee kooks- en gasfabrieken op de locatie op, zodat dit elders op het terrein kan worden ingezet voor het stoken van ovens.

Kooksgas komt vrij in kooksfabrieken, waar door middel van droge destillatie van steenkolen kooks wordt geproduceerd. Het wordt onder meer ingezet om ijzererts in een hoogoven te reduceren tot ruw ijzer.

De nieuwe kooksgashouder van Tata Steel moet dit gas opvangen. Vervolgens wordt het gas via een pijpleiding over het terrein getransporteerd naar de Warmbandwalserij. Daar wordt het gas ingezet om de plakkenovens te stoken. Daardoor is minder aardgas nodig.

Duurzamer en effectiever

De nieuwe gashouder wordt twee keer zo groot als de huidige en krijgt een capaciteit van 50.000 kubieke meter. Daardoor kan het kooksgas op het terrein effectiever worden benut en hoeft er minder te worden gefakkeld, stelt Tata Steel. Een fakkel is een voorziening om brandbare gassen veilig en milieuvriendelijk af te voeren en te verbranden.

“De bouw van de nieuwe kooksgashouder is een goed voorbeeld van hoe investeringen en het verminderen van onze impact op de omgeving hand in hand gaan bij Tata Steel”, zegt Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden, in een persbericht.

De nieuwe kooksgashouder wordt halverwege 2018 in gebruik genomen. Met de bouw van de installatie is een investering van € 23 mln gemoeid.

Duurzame opslaghal

Tata Steel kondigde onlangs ook aan in IJmuiden een duurzame opslaghal voor rollen staal te gaan bouwen. De kranen in de hal worden uitgerust met een systeem dat bij het laten zakken van lading de vrijkomende energie opslaat. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt voor het ophijsen van ladingen. Bovendien wordt de hal zodanig ontworpen dat die energieneutraal in het gebruik is.

Bron: Tata Steel | Foto: Tata Steel (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)