22-09-2016 10:28 | Door: Erik Verheggen

Chemiebedrijf Evonik presenteert op de kunststof en rubberbeurs een bijzondere kledingcollectie. Alle kledingstukken zijn gemaakt van een biobased polyamide op basis van de wonderboon.

Volgens het concern heeft het materiaal, dat de naam Vestamid Terra heeft meegekregen, allerlei eigenschappen die het geschikt maakt voor kledingtoepassingen. Het is licht, flexibel, ademend en is antibacterieel.

Evonik werkt voor de collectie samen met de Italiaanse garenproducent Fulgar, die eerder een eigen vezel op basis van de wonderboon op de markt bracht.

Biobased

Volgens de beide partijen is de wonderboon erg geschikt als biobased basismateriaal voor de kunststofindustrie. De wonderboom, waar het boontje aan groeit, gedijt goed onder extreme droogte. De boom kan daardoor gekweekt worden in gebieden waar geen andere vorm van landbouw mogelijk is.

Evonik is niet het enige chemiebedrijf dat innoveert met de wonderboon. DSM past de grondstof toe in biobased auto-onderdelen, schoenzolen en drinkwatertoepassingen. Sportmerk Nike maakt er voetbalschoenen van. Ook tapijttegelfabrikant Interface verwerkt de wonderboongarens in zijn producten.

Bron: Evonik | Header image: Dinesh Valke, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | In-text image: Evonik