29-09-2016 10:43 | Door: Erik Verheggen

Bill Gates en Total investeren $ 14 mln in het Amerikaanse bedrijf Renmatix, dat duurzame chemische grondstoffen maakt uit houtpulp.

Dat meldt het bedrijf op zijn website. Renmatix maakt suikermoleculen uit houtpulp. De suikers zijn een goedkoop en duurzaam basismateriaal voor de chemie en voor biobrandstoffen.

Met de investering op zak verwacht Renmatix nieuwe fabrieken te kunnen bouwen in de Verenigde Staten, Canada en India.

“Om klimaatverandering aan te pakken, moeten we een energie-infrastructuur opzetten die competitief is en geen CO2 uitstoot”, zegt Bill Gates op de website van Renmatix.

CO2-arm

Total investeerde in 2015 ook al in het bedrijf. Daarna sloot de petrochemiereus een contract om 1 miljoen ton suikers af te nemen van Renmatix. “CO2-arme proposities moeten over twintig jaar 20 procent uitmaken van ons portfolio”, zegt CEO Patrick Puoyanné van Total in het persbericht.

Renmatix maakt voor zijn proces gebruik van hoge druk. Cellulose, waaruit houtachtige biomassa grotendeels bestaat, valt dan uiteen in simpele suikers, die kunnen dienen voor de productie van chemicaliën en bio-ethanol.

Deze suikers worden nog vaak gewonnen uit voedselgewassen als mais, suikerbiet en suikerriet. Het proces van Renmatix concurreert niet met de voedingsindustrie, omdat het gebruik maakt van reststromen.

Het winnen van chemische componenten uit houtachtige biomassa is een grote uitdaging voor de industrie. Onder meer ECN werkt ook aan een methode om dit rendabel te maken.

Bron: Renmatix | Foto: Steve Jurvetson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)