02-10-2016 08:32 | Door: Erik Verheggen

Tata Steel in IJmuiden werkt aan een technologie om 20 procent te besparen op zowel de CO2-uitstoot en het energieverbruik van zijn ijzerproductie.

In voorbereiding op een grote duurproef, werkt het concern druk aan het vernieuwen van de zogenoemde Hisarna-installatie, meldt Tata Steel. Met het project is een investering gemoeid van € 25 mln.

Hisarna is een alternatieve technologie voor het maken van vloeibaar ruwijzer. Het belangrijkste verschil met het traditionele hoogovenproces is dat bij Hisarna de grondstoffen ijzererts en steenkool niet worden voorbewerkt, maar rechtstreeks in het reactorvat kunnen worden ingebracht.

CO2-reductie

Dat scheelt een volledige processtap en levert een CO2-reductie en een energiebesparing van 20 procent op. Als daarnaast CO2 wordt afgevangen en opgeslagen, kan de CO2-uitstoot volgens Tata Steel met 80 procent worden gereduceerd.

“We willen nu aantonen dat deze techniek ook gedurende een langere aaneengesloten periode ruwijzer kan produceren”

De technologie is bij het staalbedrijf in IJmuiden bedacht en wordt ontwikkeld en getest in een speciale pilot plant op de site. De vijfde test met Hisarna gaat in januari 2017 van start en zal een half jaar duren.

“We willen nu aantonen dat deze techniek ook gedurende een langere aaneengesloten periode ruwijzer kan produceren”, zegt Koen Meijer, projectleider HIsarna bij Tata Steel.

“Om een reëel alternatief voor het hoogovenproces te kunnen bieden is het noodzakelijk om te laten zien dat je ook deze installatie langdurig in een stabiel proces kunt bedrijven. Dat hopen we volgend jaar aan te tonen."

De duurtest die in januari van start gaat, wordt deels gesubsidieerd door de Europese Unie en de Nederlandse overheid.

Lees ook:

Bron: Tata Steel | Foto: Marcel Oosterwijk, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)