11-10-2016 12:28 | Door: Erik Verheggen

Soliqz zuivert chemicaliën zonder dat een energieslurpende destillatiestap nodig is. Het bedrijf opent woensdag een proeffabriek in de Rotterdamse haven.

Dat meldt Port of Rotterdam.

Zuivering van grondstoffen is van groot belang in de chemische industrie. Bedrijven grijpen vaak naar destillatie als methode om een mengsel van verschillende stoffen te scheiden. De stoffen worden daarbij tot het kookpunt verhit en afgevoerd als gas.

Soliqz, een spin-off van TNO, doet het echter precies andersom. Het bedrijf koelt het mengsel af tot onder het vriespunt, waarna stoffen als kristallen uit elkaar gehaald kunnen worden. Solqz verwijdert daarna onder druk ook de laatste onzuiverheden.

Energiebesparing

Volgens Port of Rotterdam levert dit proces een zuiverheidsgraad op van 99,9 procent, terwijl de energiebesparing 20 tot 90 procent bedraagt ten opzichte van destillatie.

TNO en Soliqz hebben na een aantal kleinschalige pilotprojecten al twee commerciële installaties verkocht. De nieuwe proeffabriek betekent een grootschalige commerciële lancering voor de technologie.

Wanneer de schaalbaarheid bewezen is, verwacht Soliqz zijn installaties ook aan grote industriële klanten te kunnen verkopen.

Bron: Port of Rotterdam | Foto: NASA Goddard, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)