15-10-2016 08:17 | Door: Erik Verheggen

Een schimmel die tegelijkertijd afvalwater uit een bierbrouwerij zuivert en de reststromen omzet in elektrodes voor batterijen. Amerikaanse onderzoekers benadrukken de win-winsituatie van deze innovatie.

Dat schrijft de website Environmental Leader.

Duurzaam bier

Bierbrouwers gebruiken voor elke liter bier ongeveer 7 liter water. Het overblijvende, suikerrijke afvalwater kan niet zonder meer worden geloosd.

Onderzoekers van de University of Colorado Boulder keken naar manieren om dat afvalwater nuttig toe te passen. Zij ontwikkelden een proces om een schimmel heel gecontroleerd te laten groeien in het afvalwater, waardoor de suikers efficiënt worden omgezet voor de productie van koolstofelektrodes.

Biomassa

Batterij-elektrodes uit biomassa zijn niet nieuw, maar het productieproces is moeilijk te optimaliseren en daardoor vaak duur.

Volgens de onderzoekers heeft het kweken van schimmels in bierafval een duidelijke businesscase. De brouwerij kan de kosten van waterzuivering omlaag brengen, terwijl de batterijfabrikant toegang krijgt tot goedkope materialen.

De universiteit werkt samen met brouwerij Avery uit Boulder aan een pilotproject. De eerste resultaten zijn gepubliceerd in het American Chemical Society journal Applied Materials & Interfaces.

Bron: Environmental Leader, American Chemical Society journal Applied Materials & Interfaces | Foto: Martin Garrido, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)