19-10-2016 12:06 | Door: Erik Verheggen

De Chinese economie groeide in het afgelopen kwartaal met 6,7 procent. Hernieuwbare energie en elektrische auto’s geven de nieuwe economie vorm.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woendag. Het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek zegt tegen de krant dat hervormingen hun vruchten beginnen af te werpen.

De economie presteert beter doordat vervuilende fabrieken in inefficiënte sectoren definitief worden gesloten. “Door te snijden in overcapaciteit worden succesvolle bedrijven in staat gesteld het roer om te gooien”, zegt een woordvoerder van het bureau in het FD. Daarmee doelt hij op onder meer de kolensector, waar de output in het derde kwartaal flink lager lag.

Hernieuwbare energie

Nieuwe groeisectoren in China zijn hernieuwbare energie en de dienstensector. Ook de verkoop van elektrische auto’s zit in China in de lift. In het afgelopen kwartaal rolden18 procent meer duurzame auto’s de showroom uit.

In het vijfjarenplan van de Chinese regering, dat begin dit jaar van kracht werd, staat duurzaamheid hoog op de agenda. Vanuit de samenleving is er veel oppositie tegen vervuilende industrieën. “Het voordeel van een land met een planeconomie is dat als de overheid besluit om duurzaamheid te implementeren, het ook zal gebeuren”, zei CTO Marcel Wubbolts van DSM daarover eerder in een interview.

Bron: FD | Foto: Bruno Postle, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)